Ise külvame, ise kastame ja rohime, ise kasvamist jälgime, ise saagi koristame, ise supi keedame! - Aruheina lasteaia Tegusate Mesilindude rühm

Aruheina lasteaias on igal rühmal oma peenrakastike. Kevadel 2020 tulime ideele kasvatada ise köögivilju, mida saame kasutada sügisel toiduvalmistamisel. Et meie kokakunstist saaksid osa kõik Mesilindude rühma lapsed ja pered, siis valisime lõpptähtajaks isadepäeva. Laste soovil sai selleks toiduks borš. Kui retsept oli leitud ja seemned ostetud, hakkasime uurima millised need seemned on ja kuidas neid kasvatada. Uurisime seemnete kuju, värvus ja suurust. Tegime külviplaani ja sobivatel kuupäevadel panime seemned mulda. Nüüd hakkas pikk ootamise ja jälgimise protsess. Igal hommikul õue minnes vaatasime, kas juba on taimed tärganud. Kastsime hoolega, rohisime ja uurisime taimede kasvu.

Sügisel tuli saagikoristusaeg ja nagu ikka rohenäppudel vahel juhtub, siis osa saaki tuli meil minivariandis. Sellegi poolest ei olnud me kurvad, vaid läksime õppekäigule Kadarbiku köögiviljatallu, kust saime palju põnevaid teadmisi kuidas kasvatatakse köögivilju suurtes kogustes, kuidas neid töödeldakse enne kui need meie toidulauale jõuavad. Kui kogu tarkus oli omandatud saime kaasa kingitusena puudu olevad supiköögiviljad.

Isadepäeva kuupäeva oli paigas, alustasime ettevalmistusega. Köögiviljad sai vastavalt retseptile kaalutud ja loendatud. Tegime koostööd meie lasteaia kokkadega, kes lahkesti puljongi keetsid ja maitseaineid kaalusid ning erinevaid köögitarvikuid tutvustasid. Suurema töö tegid siiski lapsed ise - koorisid, riivisid ja tükeldasid ja olid abis praadimisel ning keetmisel. Peale supi keetmist küpsetasime ise leiba ja porgandikooki.

Õhtul said lapsed kutsuda oma kallid vanemad peolauda, kus kõik oli algusest lõpuni meie endi tehtud. Lapsed õppisid, et ühe supi valmistamiseks läheb ikka päris palju aega. Kevadel idee ja sügisel teostus. Supp tuli imemaitsev.
 

 

befunky-collage-pool_0.jpg